unnamed

25-lecie Bagietki, wywiad z panią Jolantą Agacki

W tym roku Bagietka obchodzi 25 lat istnienia i z tej okazji mam przyjemność przeprowadzić wywiad z panią Jolantą Agacki, prezesem firmy piekarniczo-cukierniczej.

Jak wyglądały początki istnienia Bagietki?

25 lat temu otworzyliśmy piekarnię przy Al. Bayeux. To tutaj rozpoczęliśmy wypiek bagietek i chleba, a z czasem również ciast. Początkowo dostarczaliśmy pieczywo głównie do sklepów w Chojnicach i kilku pobliskich miasteczek. Z czasem nasze wyroby stały się bardzo popularne i zaczęliśmy myśleć o zwiększeniu ilości sklepów i asortymentu. Obecnie prowadzimy sprzedaż w ponad 50 stoiskach i sklepach firmowych w pięciu województwach. W 2013 r. zakończyliśmy budowę nowoczesnej hali o powierzchni 1700 m2 przy ul. Grunowo w Chojnicach. Przeznaczyliśmy ją tylko na produkcję wyrobów cukierniczych. W styczniu b.r. budynek ten rozbudowaliśmy o dalsze 900 m2. Nasza dawna siedziba przy ul. Bayeux jest przeznaczona już tylko do produkcji pieczywa.

No właśnie, zdecydowanie asortyment cukierniczy i piekarniczy się powiększył. Od kilku lat systematycznie rozszerzacie produkcję chlebów na zakwasie oraz wieloziarnistych i pełnoziarnistych? Czy ocenia to Pani jako dobra decyzję.

Trochę się tego obawialiśmy, bo w tych okolicach ludzie gustują głównie w jasnych chlebach pszennych lub pszenno-żytnich z dużą zawartością drożdży. Odważyliśmy się wprowadzać chleby na zakwasie, żytnie, pełnoziarniste i okazało się, że te gatunki znajdują coraz szersze grono odbiorców. Cieszy mnie to ogromnie, bo niektóre z nich smakiem przypominają te babcine, które pamiętam ze swojego dzieciństwa, spędzonego na południu Polski. Wiele gatunków tego pieczywa, produkowane jest w długiej technologii, co oznacza, że od produkcji zakwasu do wypieku finalnego produktu może minąć nawet 48 godzin. Technologia ta powoduje, że chleb ma odpowiednia strukturę, zapach i trwałość Pozostałe tj. pełnoziarniste, z ziarnami słonecznika lub dyni stanowią podstawę zdrowego żywienia i wpisują się w nowoczesny asortyment, poszukiwany obecnie na rynku. Naszym sukcesem jest również chleb z niskim indeksem glikemicznym, który został pozytywnie oceniony przez konsumentów, jak również dietetyków. Jest on przeznaczony dla osób odchudzających się i dla chorych na cukrzycę, ponieważ nie powoduje szybkiego wzrostu poziomu insuliny.

A który produkt cukierniczy cieszy się największą popularnością?

Ludzie kochają słodkości, a my z przyjemnością je dostarczamy. W okresie letnim największą popularnością cieszą się ciasta z owocami i chyba możemy pochwalić się tym, że mamy naprawdę pyszne serniki – z brzoskwiniami, mandarynkami, kajmakiem, wiśniami i klasyczne – wiedeński, warszawski oraz nasz własny – firmowy – na czekoladowym spodzie. Spośród tortów największą popularnością cieszy się czekoladowo-wiśniowy tort Roche i malinowy. Obecnie mamy sezon na te owoce, zapraszamy więc do wypróbowania naszego specjału. Hitem lipca i sierpnia są również jagodzianki, tartaletki i tarty z owocami. Oferujemy również szeroką gamę lodów własnej produkcji.

Dlaczego ludzie tak bardzo lubią kupować właśnie pieczywo i ciasta Bagietki?

Przede wszystkim to pragniemy podziękować klientom za docenianie naszych starań i ciągłe trwanie przy nas. Ze swojej strony staramy się im podziękować chociażby uprzyjemniając im zakupy w sklepach, którym przez modernizacje nadajemy całkiem nowy, atrakcyjny wizerunek. Wracając do Pani pytania, wydaje mi się, że kluczowy jest smak – dawnego chleba, chrupiących bułek, cudownego smaku bagietki, no i oczywiście smak wypieków słodkich, które nie ustępują w niczym tradycyjnym, domowym wypiekom. Oferowaną jakość zapewnić możemy m.in. przez dobór wysokiej jakości stosowanych produktów i w tej kwestii nie idziemy nigdy na skróty. Czasami wolimy zapłacić więcej za surowce, aby uzyskać odpowiedni efekt, czyli pyszne, pachnące ciasto i smakowite pieczywo. Oczywiście ciągle podnosimy też kwalifikacje pracowników i poszukujemy ciekawych receptur, aby zaskakiwać nowymi wyrobami, kuszącymi swym wyglądem. W podążaniu za nowymi trendami w cukiernictwie pojawiły się u nas muffinki, babeczki, tarty, tartaletki oraz cupcake, które są smaczne, piękne i dlatego chętnie kupowane jako ozdoba stołu urodzinowego, komunijnego, weselnego.

W ciągu ostatnich lat obserwuję ciągłe modernizacje wielu sklepów oraz powstawanie sieci Domów chleba. Wasze wnętrza stają się piękne i estetyczne. Skąd pojawił się taki pomysł, w końcu tamte sklepy też spełniały swoją rolę?

Naszym pragnieniem stało się stworzenie sklepu przyjaznego ludziom. Sama lubię robić zakupy w estetycznym otoczeniu, dlatego też stworzyliśmy plan, który zakłada, że w przeciągu kilku lat sukcesywnie nadamy naszym sklepom całkowicie nowy wizerunek oraz utworzymy sieć Domów chleba – sklepów kategorii premium, które mają swój z kącik kawiarniany. Większość naszych sklepów firmowych wyposażamy również w piece do odpieku sklepowego, by zakupom mógł towarzyszyć również zapach ciepłego pieczywa. W naszych punktach sprzedażowych stosujemy specjalistyczne oświetlenie, a w kącikach kawiarnianych pojawiło się delikatne nastrojowe oświetlenie, któremu towarzyszy wystrój w kolorach kremu, czekolady i ciepłego brązu. Wygodne siedziska, kwiaty w donicach, stare zdjęcia i stylowe kredensy, tworzą przyjemną atmosferę. Chcemy w ten sposób zapewnić naszym klientom komfort dokonywania zakupów. Czasami robimy je przecież zmęczeni, po wielogodzinnej pracy, czasami wpadamy szybko przed pracą, myślę, że miło jest ludziom zrobić zakupy w ładnym miejscu.

A jaką inwestycję zrealizowaliście w ostatnim czasie?

W zeszłym roku dobudowaliśmy do głównego budynku Bagietki, przy ul. Grunowo nową przestrzeń biurową oraz halę produkcyjną i magazynową. Nareszcie nasi pracownicy administracyjni mają wygodne pomieszczenia z szerokimi biurkami, przeszklonymi ścianami. Użycie dużej ilości szkła i jasnych kolorów sprawiło, że przestrzeń stała się miejscem przyjaznym i mamy nadzieję, że naszym pracownikom będzie się tutaj lepiej pracowało. Rozbudowa siedziby Bagietki to nie tylko nowe biura, ale i więcej miejsca do pracy dla cukierników. Wydzielono pomieszczenie z przeznaczeniem na produkcję lodów, dzięki czemu będziemy mogli zaoferować klientom nowe smaki zimnych delicji. Nasi lodowi specjaliści mają dużo miejsca na swoje eksperymenty ze smakiem, zapachem i kolorem. Produkcja ciast odbywa się obecnie w trzech halach. Dzięki temu możemy zapewnić rożnym rodzajom wyrobów cukierniczych odpowiednie warunki do ich produkcji. Zmiany te umożliwiają nam jeszcze większą dbałość o jakość naszych produktów.

Na koniec proszę nam zdradzić, czy ”Bagietka” w jakiś szczególny sposób została doceniona przez klientów?

Często otrzymujemy bardzo pozytywne opinie od klientów, którzy doceniają nasze wyroby, nowe aranżacje sklepów, nowości a w ostatnim czasie, szczególnie za lody, które sprzedajemy od kwietnia do września i cieszą się naprawdę dużym zainteresowaniem. Możemy też pochwalić się tym, że jesteśmy doceniani przez niezależne instytucje opiniotwórcze, zajmujące się analizowaniem rozwoju biznesu. Szczególnym wyróżnieniem są dla nas „Diamenty”, które przyznaje miesięczni Forbes, które otrzymaliśmy w tym roku już trzeci raz. Mamy na koncie również tytuł „Geparda biznesu” w branży spożywczej oraz wyróżnienie w konkursie „Pomorski pracodawca roku”. Bardzo nas to cieszy, chociaż i tak najmilsze są podziękowania indywidualne, napływające od zadowolonych klientów. Utwierdzamy się wówczas w przekonaniu, że kroczymy dobrą ścieżką.

Nie pozostaje mi w takim razie nic innego, jak życzyć Bagietce jeszcze większej ilości zadowolonych, wdzięcznych klientów i ciągłego tworzenia dalszych, wspaniałych receptur chlebów i ciast. Bardzo dziękuję za rozmowę, a państwa zapraszam do galerii zdjęć – starych i nowych, sami oceńcie  jak wielkie zmiany się dokonały.

Tak było:

« 1 z 2 »

Tak jest:

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>