bagietka długa

Bagietkowy raj

We Francji delegat rodzinny udaje się do najbliższej piekarni i przynosi bagietkę, którą na śniadanie kroi się na centymetrowe kromeczki i smaruje dżemem lub czekoladą. Bagietka jest też obowiązkowa przy spożywaniu obiadu, pokrojona leży w koszyku wiklinowym, można ją podjadać wraz z zupą, czy mięsem. To uwielbienie dla bagietki sprawiło, że stała się ona symbolem Francji i powszechnie uważa się, że pasuje do wszystkiego. Zyskała popularność w swej ojczyźnie na początku XX w. Jej cechą charakterystyczną jest nie tylko długość, ale przede wszystkim miękki miąższ i chrupiąca, popękana skórka. Francuzi spożywają ją często jeszcze ciepłą, wpychając w rozerwaną bułkę kawałki czekolady. W Polsce zaczęła być popularna dopiero w latach 80-tych XX wieku. Wówczas wykorzystywano ją najczęściej do popularnych zapiekanek z pieczarkami i serem.

Wypieczone bagietki czekają na przydział do sklepów

Wypieczone bagietki czekają na przydział do sklepów

Kiedy bagietka powstała? Nie ma tutaj jednoznacznej odpowiedzi. Popularną wersją i równocześnie legendą jest ta o Napoleonie – podobno stworzyli ją piekarze za czasów Napoleona Bonaparte, by mieściła się w kieszeniach żołnierskiego munduru. Z kieszeniami robotników z kolei, jest też związana następna opowieść – F. Bienvenue, inżynier nadzorujący budowę metra w Paryżu bał się, że dojdzie do walk pomiędzy nimi, co byłoby niebezpieczne ze względu na to, że każdy z nich nosił w kieszeni nóż do krajania chleba. Poprosił więc piekarzy, by wymyślili taką bułkę, którą można byłoby rozerwać bez użycia noża i która mieściłaby się w kieszeni. I oto jest – bagietka, długa bułka, którą rozrywasz palcami. Ale najprawdopodobniej bagietka powstała z modyfikacji austriackiego przepisu na chleb.

 

Charakterystyczna struktura ciasta bagietkowego

Charakterystyczna struktura ciasta bagietkowego

Ten rodzaj pieczywa należy zjeść jak najszybciej, zachowuje świeżość do 5 godzin. Jest to związane ze specyfiką wypieku, rodzajem ciasta. Bagietka z zewnątrz ma złotą, chrupiącą skórkę, w środku miękki miąższ, jakby wypełniony powietrzem. Gdy ją rozerwiesz, to zobaczysz piękną strukturę ciasta, które po kilku godzinach straci lekkość. Nie oznacza to gorszego smaku, po prostu bagietka jest, jak mówią Francuzi:

Zbyt dobra, by mogła przetrwać dłużej.

Gerard Auzet

Czy lubicie smak bagietki? Jakie macie pomysły na jej spożycie? Zapiekanki? Kanapki? A może, wzorem Francuzów, wolicie ją zjeść na słodko? Piszcie, wysyłajcie zdjęcia, dzielcie się swoim doświadczeniem. Stwórzmy bagietkowy raj.

Przekrój bagietkę na pół. Polej każdą połowę odrobiną sosu balsamicznego. Pokrój ser mozzarella, pomidora, posyp szczypiorkiem i rukolą.

Przekrój bagietkę na pół. Polej każdą połowę odrobiną sosu balsamicznego. Pokrój ser mozzarella, pomidora, posyp szczypiorkiem i rukolą.

Jaką masz propozycję dla tych bagietek?

Bagietka długa.

Bagietka długa.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>