Czas karnawału to czas pączków

Od XVII wieku notuje się w Polsce zwyczaj  jedzenia pączków w Tłusty Czwartek. W miastach i we dworach smażono pączki na smalcu. Na wsiach nie było ludzi stać na taką ilość tłuszczu, dlatego też pączki smażono na blasze lub pieczono w piecach chlebowych i polewano skwarkami z tłuszczem. Pączki w niczym nie przypominały smakiem obecnych, puszystych smakołyków, bo wyrabiano je bez drożdży. Tłusty Czwartek to punkt kulminacyjny  i nieodzowny dla uczczenia kończącego się karnawału i zaczynającego postu przed Wielkanocą. Zapraszamy więc na nasze pączki, faszerowane nie tylko tradycyjną marmoladą, ale i powidłami, czekoladą, masą kukułkową. Wybierz swoje ulubione wersje pączków.

karnawał-w-brazylii_216612
Czas zjadania tłustości to tradycyjny czas dobrej zabawy karnawałowej, czego wam serdecznie życzymy. Bawcie się niczym w Brazylii – kolorowo i radośnie.

Proces produkcji pączków przedstawiamy na zdjęciach i mamy nadzieję, że będą wam smakowały tak samo, jak w zeszłym roku i że ustalimy nowy rekord produkcji w tym dniu.

Pączki w oczekiwaniu na tłuszcz.

Pączki w oczekiwaniu na tłuszcz.

Smażenie w głębokim tłuszczu.

Smażenie w głębokim tłuszczu.

Układanie na kracie - do obcieknięcia z tłuszczu.

Układanie na kracie – do obcieknięcia z tłuszczu.

Szprycowanie marmoladą.

Szprycowanie marmoladą.

Cała oferta pączkowa klik. Jest to stała oferta, w tłusty czwartek są tylko w/w rodzaje pączków. W stałej sprzedaży w Tłusty Czwartek nie będzie pączków mini. Pojawią się znowu po kulminacyjnym dniu „pączkowym”.

Pączek mini z różą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *