czekolada mleczna (5)

Czekolada – napój starożytny

 

Źródło: Wikipedia

Statek Kolumba

Jest rok 1502. Krzysztof Kolumb po raz czwarty dopływa do wybrzeży Ameryki. W czasie potyczek z tubylcami zdobywa jedną z ich łodzi i znajduje w niej mnóstwo ziaren kakaowca. Wydaje rozkaz zatopienia ziaren nie zdając sobie sprawy z tego, co odkrył. Dopiero kilkadziesiąt lat później Hiszpanie spróbują gorzkiego czekoladowego napoju zwanego przez miejscowych xocotlatl.

 

 

 

Drzewo kakaowca

Drzewo kakaowca

Przyrządzany na ostro, z dodatkiem chili nie wzbudził wielkiego zainteresowania, ale już odrobina wanilii i miodu spowodowała, że na stałe wkroczył na dwór władców hiszpańskich. Czekolada jest dziełem Olmeków, starożytnego ludu mezoamerykańskiego, który wyginął kilkaset lat p.n.e., potem ich tradycje kontynuowali Majowie i Aztekowie. W wiosce w Hondurasie odkryto filiżanki służące do picia kakaowego napoju datowane na 2000 lat p.n.e. Możemy więc wnioskować, że tradycja picia czekolady liczy sobie co najmniej 4000 tysiące lat. Wprowadzona na europejskie dwory królewskie początkowo zarezerwowana była dla najbogatszych, ale już założenie pierwszych czekoladarni we Włoszech, Francji i Anglii spowodowało niezmierną popularność tego napoju. W Paryżu w XVIII w istniało 2000 miejsc do picia czekolady. Znamienne jest to, że czekoladarnie, podobnie jak kawiarnie stały się równocześnie miejscem spotkań wielu ludzi i zalążkiem nowych idei. Historycy przypuszczają, że bardzo ułatwiało to integrację podobnie myślących i przyczyniło się do wybuchu wielu rewolucji w całej Europie. Władcy szybko się zorientowali, jaki charakter miewają te spotkania  i próbowali  zamykać miejsca spożywania cudownych napojów za pomocą dekretów, ale często bezskutecznie. Tak więc czekolada ma też w swej historii przyczynek do rewolucji kulturowych i społecznych.

MzAweDIyNQ,15888118_15888119

Zdjęcie: Fotolia

Ciekawe jest również to, że przyjemność picia czekolady bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie, gdyż jest produktem naturalnym i zawiera wiele cennych składników. Jest szczególnie popularna wśród osób żyjących aktywnie, gdyż po wysiłku fizycznym pozwala na odzyskanie energii. Jedzona z umiarem (zawartość gorzkiej czekolady co najmniej 60%) dostarcza nam aktywnych związków:

 

Przeciwutleniacze: poprzez walkę z wolnymi rodnikami działają profilaktycznie w przypadku takich chorób jak miażdżyca, czy nowotwory

Seratonina: za wzrost tego hormonu „szczęścia” są odpowiedzialne aminokwasy tryptofanu

Endorfina: nawet śladowe ilości tego związku odpowiadają za stany euforycznego szczęścia – podobny stan czujemy, gdy jesteśmy zakochani

Magnez: pierwiastek niezbędny do życia – wzmacnia mięśnie, wycisza nerwy

Ludzie zwykle unikają czekolady i myślą, że jest to z korzyścią dla ich zdrowia. Jest to błędne przeświadczenie. Czekolada nie tylko wpływa korzystnie na ciśnienie krwi, ale również na pracę mózgu.

prof. Larry Stevens

czekolada klasyczna (3)Podążając za myśleniem prof. L Stevensa przygotowaliśmy brązowe, gęste napoje dostępne w naszych Domach Chleba – w Chojnicach, Bytowie, Szczecinku, Człuchowie, Malborku. Skosztuj, czy jest to rzeczywiście napój niezwykły. Gęsta, lśniąca czekolada z aromatycznymi dodatkami zaspokoi niejedno podniebienie i doda chociaż na krótką chwilę naszemu życiu radości, a być może nawet euforii charakterystycznej dla zakochania. ;) Czas to sprawdzić. Zapraszamy na czekoladowe napoje oraz na smak czekolady zamknięty w kostkach i tortach. Czekolady klik.

czekolada mleczna (4)

czekolada mleczna (7)

Czekoladowy-przysmak-3 czekolada-mrożona

 Zdjęcia pochodzą z Wikipedii.

W trakcie pisania korzystałam z artykułów zamieszczonych na portalu PAP

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>