coffee-424760_1280

Dla smakoszy kawy

Co takiego jest w kawie, że wypija się jej około 400 mld filiżanek rocznie? Które zmysły pobudza na tyle, że sięgamy po następną filiżankę? Codziennie rano wypijam swoją i napawam się jej  smakiem. Uwielbiam pić ją gorącą, małymi łyczkami – podobnie jak Arabowie setki lat temu. Kocham poranki z roznoszącym się zapachem kawy  i jej smakiem – nie tylko dogadzającym moim kubkom smakowym, ale też dającym energię do działania. Dobra wiadomość dla wszystkich nagminnie pijących – można pić do 4 kubków dziennie. W XVIII wieku zalecana na problemy żołądkowe, dzisiaj pita głównie ze względu na kofeinę, która od samego rana może dodawać nam energii do pracy, poprawiać pamięć krótkotrwałą i nastrój. Mnie na pewno poprawia, bo należę do tych niepoprawnych kawoszy, którzy jeszcze leżąc w pościeli myślą o nadchodzącym cudownym rytuale kawowym.

Kwiaty drzewka kawowego

Kwiaty drzewka kawowego

Kawę można uprawiać tylko w określonych regionach świata, w klimacie ciepłym i wilgotnym. Drzewo kawowe potrafi dorosnąć do 12 m, ale na plantacjach przycina się je do wysokości 2-3 metrów – dla wygody zbierania. Dojrzałe ziarna mają kolor czerwony i zbiera się je ręcznie lub mechanicznie poprzez otrząsanie gałęzi. Najdroższą kawą jest odmiana luwak wytwarzana z ziaren kawy wydobywanych z odchodów zwierzątka, ktore się nimi żywi – łaskuna muzanga. Kilogram takiego specjału kosztuje tysiąc euro.

Zbierane są tylko czerwone ziarna kawy

Zbierane są tylko czerwone ziarna kawy

Ziarna poddaje się kilkutygodniowemu procesowi suszenia – na powietrzu, na matach lub w maszynach. Nie tylko  ten proces decyduje o smaku i zapachu, również komponowanie mieszanek z różnych ziaren. Wiele firm specjalizuje się w tworzeniu odpowiednich kompozycji smakowych. Bardzo znaną, ze 130-letnią tradycją, włoską firmą rodzinną jest Vergnano. Ich kawa zawdzięcza smak i aromat  temu, że proces palenia jest przeprowadzany tradycyjnymi metodami, tylko w cyklu tzw powolnego palenia, które jest indywidualnie dobierane do wielkości ziarna.

kawa z ekspresu

I taką właśnie kawę mamy przyjemność serwować dla was we wszystkich Domach chleba oraz punktach kawiarnianych. Kawa jest parzona w automacie, co pozwala na wydobycie kwintesencji smaku i aromatu. Może być serwowana z dodatkami w postaci spienionego mleka, lodów, cynamonu, kakao. Zapraszamy serdecznie do wypróbowania kilku z nich w wersjach podstawowych i urozmaiconych, koniecznie z dodatkiem babeczek, muffinek, czy tartaletek, a może deseru lodowego?

 Rodzaje kaw, które można u nas degustować:

Espresso – powstała na początku XX wieku we Włoszech. Jej nazwa pochodzi od włoskiego przymiotnika espressivo – wyrazisty, wyraźny. Przez zmielone ziarna kawy w krótkim czasie i pod dużym ciśnieniem przepuszcza się wrzątek, dzięki czemu zawartość kofeiny jest niewielka. W zamian za to otrzymujemy bardzo skondensowany w swym smaku napój z brązowo – orzechową pianką zwaną we Włoszech crema – to jej zawdzięcza się ten wyjątkowy aromat. Odczujemy go mocniej, gdy przepłuczemy nasze kubki smakowe wodą, która jest podawana w kieliszku. Espresso jest też bazą do innych kaw.

bagietka kawa

Kawa espresso

Americano – to inaczej rozrzedzone wodą espresso. Początek jej dali Amerykanie, którzy przebywając w Europie w czasie II wojny św lubili pić kawę, ale espresso było dla nich zbyt mocne, dolewali więc wody do kawy. Klasyczne proporcje to 1:3, ale oczywiście można eksperymentować.

Kawa americana

Kawa americano

Affogato – to pomysł włoski, affogato oznacza utonął. I tak oto w kawie tonie gałka lodów waniliowych polana filiżanką espresso. Orzechowa pianka z espresso pozostaje na wierzchu nie do końca roztopionych lodów. To musi być pyszne.

Kawa Affogato bagietka

Kawa Affogato

Cappuccino – znowu wynalazek włoski, którego nazwa pochodzi od brązowego habitu kapucynów (cappuccini). Jest to napój kawowy ogromnie rozpowszechniony w Europie, podawany w filiżankach lub kubkach o pojemności 150 – 180 ml. Przygotowuje się go na bazie espresso z dodatkiem spienionego mleka o grubości do 1.5 cm. W kawie cappuccino cieszy odpowiednia temperatura do picia (50-55 st. C) podanej kawy oraz mleczna pianka z brązową obwódką z espresso.

Kawa cappuccino

Kawa cappuccino

Latte machiato –  oznacza po włosku splamione mleko. Latte machiato powstaje poprzez dolanie do espresso po ściance szklanki spienionego, gorącego mleka. Właściwie przygotowany napój powinien mieć 3 warstwy: na dole mleko, w środku espresso, na wierzchu pianka mleczna.

Kawa latte machiato

Kawa latte machiato

Na czas ciepła doskonałe są kawy zimne, z dodatkiem kruszonego lodu lub lodów śmietankowych. Proponujemy kilka rodzajów takich kaw:

Kawa mrożona – Americana ze spienionym mlekiem i kruszonym lodem

kawa mrożona

Kawa mrożona

Kawa lodowa – Americana z mlekiem zmiksowana z gałką loda, udekorowana bitą śmietaną

Kawa lodowa

Kawa lodowa

Ice coffe – Americana z kruszonym  lodem

Ice coffe

Ice coffe

Frappe –  Americana z kruszonym lodem połączona delikatnie z mlekiem, udekorowana gałką loda lub bitą śmietaną

Frappe

Frappe

Ice Mocca – espresso i czekolada schłodzone lodem waniliowym, udekorowane spienionym mlekiem

Ice Mocca

Ice Mocca

Ja najchętniej napiłabym się cappuccino – mojej ulubionej wersji kawy i ze względu na gorąco, jakie u nas panuje, chętnie schłodziłabym się sporą porcją lodów. Tutaj znajdziesz inne desery lodowe. Zapraszamy serdecznie do naszych punktów z lodami i kawą.

Dom chleba w Chojnicach, Dom chleba w BytowieDom chleba w Człuchowie, Dom chleba w Szczecinku, Dom chleba w Złotowie, Dom chleba w Czarnem, Dom chleb w Malborku, Dom chleba w Kościerzynie, Dom chleba w Tczewie.

Kawy bez dodatku lodów możesz degustować – w Miastku przy Biedronce, w Starogardzie w Tesco, w Tczewie w Kauflandzie, w Elblągu. Mamy nadzieję, że znajdziesz najlepszą dla siebie.

Zapraszamy na cappuccino i deser lodowy

Zapraszamy na cappuccino i deser lodowy

dch6

Zdjęcia kwitnącej kawy i ziaren kawy pochodzą z darmowego portalu klik

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>