bagietkowe inspiracje

Inspiracje bagietkowe

Bagietka to ukochane pieczywo Francuzów, którzy twierdzą, że jest „zbyt dobra, by mogła przetrwać dłużej.”

Korzystajmy więc z niej zaraz po zakupie albo przedłużmy jej trwałość robiąc nazajutrz zapiekane kromki z dipami, sosami, pastami – kreacja dodatków do tego pysznego pieczywa jest szeroka. Wystarczy ruszyć troszkę wyobraźnię i nasączać, obsmażać, dekorować. Nasze propozycje mają tylko zainspirować, liczymy na wasze.

Podaję kilka swoich przepisów, które niezmiennie zachwycają gości.

Dip ziołowy:

200 ml jogurtu greckiego lub innego gęstego wymieszaj z 2 ząbkami czosnku przekrojonymi na pół i 2 łyżkami kwaśnej śmietany. Dorzuć po 2 łyżki posiekanego estragonu, oregano lub innych ziół, odstaw na 2 godziny, po czym wyciąg 4 połówki czosnku, dodaj łyżkę soku z cytryny, posól. Na wierzch posyp świeżo posiekane zioła. Taki dip możesz też przygotować poprzedniego dnia i wyciągnąć nazajutrz. Jego smak stanie się głębszy, bo zioła będą miały dłuższy czas na oddanie swego aromatu. Nie wyciskam czosnku do jogurtu, gdyż nie każdy może go strawić.

Pasta z chwasta:

Zbieramy żółtlicę, miksujemy w mikserze, zasmażamy na oleju, dodajemy zmiksowane orzechy włoskie. Z pewnością zaskoczy swym smakiem.

Grzanki z bagietki można zasmażać na oleju rafinowanym lub maśle klarowanym. Złoto pojawiające się na brzegach skusi niejednego smakosza pieczywa i zachwyci swym widokiem. Oto one królowe przyjęcia.

bagietkowe inspiracje

Bagietki z dodatkiem sałatki z arbuzem i serkiem feta

bagietkowe inspiracje

Grzanki z pastą z serka białego z dodatkiem ziół i oliwek

bagietkowe inspiracje

Grzanki zapieczone z czosnkiem, dodatek suszonych pomidorów

A może skusicie się na ponacinaną i zapieczoną bagietkę w piekarniku? Przygotuj:

3 długie bagietki­ – dostaniesz je na każdym naszym stoisku firmowym, kostkę masła, łyżkę posiekanych ziół : pietruszka, koperek, szczypiorek, tymianek, oregano, mały ząbek czosnku, sól.

Kostkę masła połącz dokładnie z posiekanymi ziołami, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i sól do smaku. Bagietkę nakrój w poprzek co 2 cm. Powstałe rowki wypełnij ziołowym masłem. Bagietkę ułóż na grillu lub w piekarniku. Podgrzewaj do momentu roztopienia masełka i uzyskania lekko zarumienionej skórki.

Nasza rada:

Przygotuj większą porcję mieszanki ziołowej i zamroź w plastikowym pojemniczku. Wykorzystasz ją do ponownego wykonania masła. Możesz też zamrozić gotową bagietkę, a po wyjęciu z lodówki tylko podpiec.

 

bagietkowe inspiracje

Pokrojona i posmarowana masłem i czosnkiem bagietka, zapieczona w piekarniku

 

bagietkowe inspiracje

Grzanki bagietkowe z dipem olejowym

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>