lody własnej produkcji

Jak to z lodami było

Tak, jak zawsze istniał upał, istniało też zapotrzebowanie na ochłodzenie ciała. Ludzie nieustannie poszukiwali sposobu na letnie orzeźwienie poza cieniem i zimną wodą. Początkowo były to tylko napoje z kruszonym lodem, to one zainspirowały wynalazców do prac nad wydłużeniem  chłodu w napoju. Najpierw odkryto, że śnieg i lód zamrażają inne substancje, w połowie XVI w zauważono, że zamrożony pojemnik z wodą umieszczony wokół śniegu dłużej zachowuje swoją temperaturę, gdy się go posypie solą morską. Sto lat później w końcu udało się zamrozić owocową wodę i nadać jej postać stałą. I oto mamy pierwsze lody, które nazwalibyśmy dzisiaj sorbetami. Potem przyszło doskonalenie metod oziębiania śmietanki i mleka, by  w drugiej połowie XVII w stać się jednym z głównych przedmiotów handlu. Do rozpowszechniania na pewno przyczyniło się zapisywanie lodów na gorączki przez lekarzy. Lodowe szaleństwo ogarnęło Francję i Włochy, wyobraźmy sobie, że tylko w Paryżu pracowało 250 limonadników. Lodowe specjały zaczęto podawać w kawiarniach, również w zimie. We Francji popularne były lody o smaku kwiatu pomarańczy, fiołków, płatków róży, migdałów, orzechów włoskich i laskowych, pistacji, szafranu, kawy, karmelu, goździków, ananasa. Doszły one i do kuchni polskiej, a ślady znajdziemy w XIX-wiecznych poradnikach dla gospodyń pouczające, jak domowym sposobem zrobić lody.

Produkcja lodów

Lody z bitą śmietaną i kiwi

Japończycy z kolei tak bardzo gustują w zamrożonej postaci, że możemy tam kupić lody o smaku wnętrzności barana, ośmiornicy, kurzych skrzydełek, curry. No chyba wystarczy, prawda? Wróćmy do tego, co lubimy najbardziej, czyli lodów owocowych, orzechowych, śmietankowych, tiramisu.

lody borówkowe

Proponujemy wiele smaków i kilka baz, na podstawie których przygotowuje się masę lodową. Są więc lody wodne, mleczne, jogurtowe i śmietankowe. A smaki? Popróbuj kilku i wybierz te, które ci odpowiadają najbardziej. Dla mnie zawsze pozostaje niezastąpiony smak śmietanki i intryguje mnie nowo wprowadzony – smak czarnego bzu – uzyskany z kwiatów i owoców. Zamierzam spróbować na uczcie lodowej, gdy znowu znajdę się w  pięknych Chojnicach – moim ulubionym mieście w północnej Polsce. Lodziarnie znajdują się w kilku punktach sprzedaży, koniecznie odwiedźcie jedne z nich:   Dom  chleba w Chojnicach, Bytowie, Malborku, Szczecinku, Człuchowie, Czarnem oraz sklep Człuchowie przy ul. Długosza i w Miastku przy Biedronce, Tczewie, w Drawsku Pomorskim i Koszalinie w Kauflandzie, już niedługo w Chojnicach w Kauflandzie oraz w nowo powstającym Domu chleba w Złotowie.

Zapraszamy na lody o smakach:

lody sorbetowe – naturalne owoce stanowią 50%, nie zawierają mleka

  • arbuzowe
  • mango
  • truskawkowe

lody mango

lody mleczne –  wersja lekka

  • o smaku Bueno – mleko wymieszane z kajmakiem i czekoladowymi wafelkami
  • czarny bez –  krem biały o smaku kwiatów czarnego bzu wymieszany z kremem o smaku owoców czarnego bzu
  • truskawkowe
  • karmelowe z odrobiną soli
  • krówkowe
  • lemon pie – krem cytrynowy połączony z kruchym ciastem
  • ananasowe
  • orzechowe – z wykorzystaniem orzecha laskowego

lody jogurtowe

  • jogurt grecki – baza jogurtowa połączona z owocami sezonowymi

lody śmietanowe

  • czekoladowy – smak czekolady mlecznej
  • cookies – smak biszkoptu połączony z wafelkami w czekoladzie
  • miętowy – mięta połączona z kawałkami „strzelającej” czekolady
  • waniliowy – z dodatkiem ziaren wanilii
  • o smaku snikersa – orzechowa baza połączona z karmelem i orzeszkami ziemnymi w skorupce karmelowej
  • śmietankowe

Wszystkie lody możesz ubrać w piękną kompozycję z bitą śmietaną i różnymi posypkami, by móc nacieszyć oczy pięknem i smakiem:

desery lodowe

Lody z owocami i kruszoną bezą.

Więcej przykładów deserów lodowych znajdziesz tutaj.

A tak oto odbywa się produkcja zimnego przysmaku wielu z nas:

Produkcja lodów:

lody produkcja

Pasteryzowanie mleka

produkcja lodów

Dosypywanie cukru

Produkcja lodów

Teraz wkracza masa truskawkowa

Produkcja lodów

I ostateczny odbiór lodów do pojemnika

Produkcja lodów

A to jedne z ulubionych – tiramisu

lody włoskie

Możliwe do kupienia są też lody włoskie

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>