szneki

Kaszubski przysmak

Nieznane na południu Polski, powszechne na północy – miękkie ciastko drożdżowe oblane lukrem – doskonałe na II śniadanie, podwieczorek lub zaspokojenie ochoty na „coś słodkiego”. Nazwa sznek pochodzi z języka niemieckiego i oznacza ślimaka (Schnecke – ślimak), zakorzenienie się tej nazwy w codziennym użytku pośród mieszkańców Wielkopolski i rejonu Kaszub nastąpiło prawdopodobnie w czasach zaboru pruskiego i napływu ludności z Prus. Tak mocno zaistniała, że na internecie można spotkać wielkich zwolenników delikatnego, słodkiego przysmaku.  Nawet na profilu FB znajdziecie w wyszukiwarce grupę broniącą prawidłowej nazwy i walczącej o to, by nie nazywano szneka drożdżówką: „Sznek to sznek, a drożdżówka to drożdżówka”.

Po raz pierwszy próbowałam szneka w tym roku i rzeczywiście uległam jego urokowi. Jest maślany, delikatny, z odpowiednią warstwą lukru, która oprócz oczywistych walorów smakowych, zapewnia dłuższe utrzymanie wilgotności. Proponujemy szneki z: masą twarożkową, dżemem, kruszonką, budyniem, kokosem.

W ofercie są tutaj.

sznek z serem

Sznek z masą twarożkową

sznek z kruszonką

Sznek z kruszonką

sznek z makiem

Sznek z makiem

sznek z dżemem

Sznek z dżemem

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>