lody czarnobzowe

Lody czarnobzowe

W naszych lodziarniach możesz wypróbować mnóstwo smaków tradycyjnych i takich, które stworzyliśmy sami od podstaw. Natura niesie wiele inspiracji i to dzięki niej zamknęliśmy w postaci zmrożonej smak kwiatów i owoców czarnego bzu. Czarny bez obficie teraz kwitnie i jego zapach może inspirować do prób kulinarnych z cudownymi kwiatami, tworzenia własnych syropów, galaretek, kisieli. Lody są już trudniejszym wyzwaniem, dlatego też łatwiejsze jest odwiedzenie jednej z naszych lodziarni i skosztowanie mlecznej kombinacji smaku wiosny i jesieni, bo lody czarnobzowe to mieszanka białego kremu o smaku kwiatów z zmrożoną konfiturą o smaku owoców czarnego bzu. Gałki bzowe możesz też połączyć w pucharku pełnym lodowych pyszności i dodatków – bitej śmietany, syropów i posypek, owoców. Niezwykle smaczne jest połączenie lodów bzowych z truskawkami. inne desery lodowe klik.

Deser-z-bitą-śmietaną-i-owocami-sezonowymi

Warto też wspomnieć o tym, że czarny bez jest rośliną leczniczą – napar z kwiatów obniża temperaturę, uszczelnia naczynia krwionośne, ułatwia odkrztuszanie, poprawia krążenie, przynosi ulgę zmęczonym oczom. Natomiast owoce czarnego bzu są jednym z wielu ziół wirusobójczych, wspomagają oczyszczenie organizmu z toksyn, również ułatwiają odkrztuszanie. Najprostsze użycie kwiatów i owoców to zrobienie z nich syropu na zimę (konieczne gotowanie) i w razie infekcji przyjmowanie 1-2 łyżek co godzinę. Warto zainteresować się tą rośliną i czerpać z niej korzyści dla zdrowia tak, jak to czynili dawno temu słowiańskie matki zanosząc swe chore dzieci pod krzak kwitnącego bzu, by zapach uleczył je z choroby. Współczesne badania potwierdziły sens tego zwyczaju, ponieważ w oparach powietrza pod bzem zidentyfikowano kwas walerianowy, który prawdopodobnie wpływał na uspokojenie dzieci i głębszy sen, a tym samym spokojną regenerację organizmu.

SAM_4450-1050x700

Cudowne właściwości lecznicze kwiatów, owoców, liści i korzenia bzu czarnego były znane od dawna, ale równocześnie bez występował w opowieściach związanych z czarami i śmiercią. W starożytnej Irlandii wystarczającym dowodem na to, że bez czarny jest drzewem magicznym był fakt, że jego owoce trzymają się na nim jeszcze w grudniu. W Anglii zabroniono palić w piecu drewnem z bzu, gdyż mogłoby to sprowadzić diabła, który zatkałby komin. Wierzono też, że ponowne zakwitnięcie bzu na jesieni sprowadzi śmierć osoby młodej. Wieszano na krzaku owoce jarzębiny, by odczynić czary. Czym mógł być spowodowany strach ludzi? Przypuszczam, że środowiskiem, w którym rósł bez – podmokłe lasy i łąki, lekko duszący zapach, czarne, lśniące owoce, których nawet niekorzystna aura nie potrafiła zniszczyć. Ale bez względu na strach, ludzie zawsze wiedzieli o leczniczych właściwościach bzu. Już w średniowieczu napar z kory służył paniom jako herbatka odchudzająca, a napar  z kwiatów jako środek napotny i moczopędny. W Wielkiej Brytanii do tej pory robi się tradycyjny napój fermentowany z kwiatów czarnego bzu zwany Elderflower Cordial, w Polsce jest nazywany szampanem, a aromatyczne bąbelki przypominają o zapachach wiosny.

My natomiast zamykamy cudowny smak i zapach w lodach. Zapraszamy więc serdecznie na próby smakowe do naszych lodziarni, które znajdują się w Domach  chleba w Chojnicach, Bytowie, Szczecinku, Człuchowie, Malborku, Czarnem oraz w Człuchowie przy ul. Długosza, w Miastku przy Biedronce, w Tczewie. Do końca czerwca pojawią się w Drawsku Pomorskim, Koszalinie w Kauflandzie, Chojnicach w Kauflandzie oraz w nowo powstającym Domu chleba w Złotowie. Już niedługo w sprzedaży będą wyjątkowo pyszne lody miętowe. Jesteśmy na ostatnim etapie zamknięcia cudownie orzeźwiającego smaku mięty. Więcej o lodach klik.

uszakbzowyZ ciekawostek dodam, ze na bzowych krzakach można znaleźć czasami narośl – to uszak bzowy, który znalazł swoje kulinarne zastosowanie w kuchni chińskiej.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>