_DSC1282 (1)

Rabarbar w cieście

Rabarbar to inaczej rzewień zwyczajny, wieloletnia bylina, która pochodzi z obszarów Azji i południowej Syberii, w Europie uprawiana dopiero od XVIII wieku, sprowadzona przez Marco Polo. Rabarbar jest uwielbiany przez wielu za kwaskowaty smak, który można zamknąć w kompocie lub ciastach. Zawiera sporo witaminy C, potas, sód, magnez, żelazo, fosfor. Zawiera też kwas szczawiowy, który w nadmiarze usuwa wapno z organizmu, tworząc trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, mogący się odkładać w postaci kamieni nerkowych. Dobra nowina jest taka, że ów kwas ulega częściowemu rozkładowi pod wpływem temperatury. Wielbiciele placków z rabarbarem mogą więc spokojnie oddać się czasowemu szaleństwu rabarbarowemu. Niezbyt dobrze jest spożywać rabarbar na surowo, zwłaszcza jeśli chodzi o dzieci i osoby ze schorzeniami nerek.

A u nas całe mnóstwo rabarbaru czeka w hali cukierniczej na obróbkę:

rabarbar

Najpierw dokładne mycie,

Rabarbar

Potem krojenie i zasypywanie cukrem.

rabarbar

Wszystko po to, byśmy mogli skosztować orzeźwiającego smaku owoców, których już niedługo nie będzie – zatopionych w cieście drożdżowym i ucieranym, posypanych kruszonką z lukrem. Ciasto, dla lepszego smaku ma dodatek budyniu. Spróbujcie też szneków z rabarbarem i lukrem.

ciasto z rabarbarem

szneki z rabarbarem

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>