_DSC8575_preview

Świąteczne torty Tomasza Dekera

Jest takie święto, które kojarzy się z radosnym biesiadowaniem, dużą ilością tradycyjnego jedzenia i cudownymi aromatami – choinki, korzennych przypraw i oczywiście pomarańczy. Kiedyś owoc ten był w Polsce w sprzedaży jedynie w czasie świąt i kojarzony przez to jako symbol luksusu i egzotyki. Obecnie jest dostępny w sklepach i na targach przez cały rok, ale i tak nie może go zabraknąć w tym niezwykłym bożonarodzeniowym czasie, bo stał się tradycją.

Pomyśleliśmy, by stworzyć nowe smaki tortów, które w naszym zamierzeniu miały się pojawić koniecznie w czasie przedświątecznym. Chcieliśmy wykorzystać okazję naszej 25-letniej rocznicy istnienia na rynku i uczcić ją również w ten sposób – nowymi, cudownymi smakami stworzonymi dla naszych Klientów, by mogli się nimi delektować w gronie rodzinnym w pięknym czasie świąt Bożego Narodzenia.

_DSC8585_preview

Potraktowaliśmy to zadanie jako szczególny priorytet i dlatego też zaprosiliśmy do pomocy w wykreowaniu nowych receptur cukiernika z tytułem mistrza świata – pana Tomasza Dekera. Dzięki jego pracy powstały dwa torty – piernikowo-pomarańczowy i makowy. Pan Tomasz jest nie tylko kreatorem smaku, ale i człowiekiem pełnym radości i pasji do wykonywanej pracy, zaraża swoim entuzjazmem i chętnie dzieli się doświadczeniami. Dzięki niemu zostały też udoskonalone receptury  tortu malinowego, rolady argentyńskiej i kostki „Rafael”. Z panem Tomaszem mamy nadzieję dłużej współpracować, gdyż naszym celem – po 25 latach tworzenia marki – jest obecnie dostarczanie produktów na najwyższym poziomie, dlatego też będziemy cyklicznie zapraszać pana Dekera do współtworzenia nowych smaków produktów deserowych. Po tortach zimowych przyjdzie czas na wiosenne.

Tort piernikowo- pomarańczowy

Tort piernikowo-pomarańczowy

Oddajemy dwa torty świąteczne, będą one w ofercie do końca lutego. Obydwa świetnie wpisują się w nasze rodzime tradycje spożywania pierników, maku i pomarańczy w czasie świąt.

Piernik miał swój początek w znanym w średniowieczu miodowniku, czyli chlebie z miodem, po wojnach krzyżowych i rozpoczęciu handlu z Bliskim Wschodem wzbogacono go przyprawami korzennymi, również pieprzem. Słowo piernik pochodzi od staropolskiego pierny, które oznacza pieprzny. Oprócz pieprzu pojawiały się w cieście również cynamon, gałka muszkatałowa, goździki, imbir. Całość dawała efekt lekko pikantnego ciasta o brązowym kolorze i silnym aromacie. Przyprawy były w tamtych czasach bardzo drogie, dlatego też takie ciasto można było spożywać tylko w wyjątkowym czasie, na przykład Bożego Narodzenia. Aby nieco złagodzić smak ostrych przypraw zdecydowaliśmy się na dwa rodzaje masy – z karmelizowanej, białej czekolady i pomarańczy zatopionej w słodkim żelu. Tort został polany polewą z białej czekolady, przebijają się w nim tradycyjne aromaty, jest delikatny i puszysty.

tort makowy

Tort makowy

Natomiast drugi z tortów świątecznych to połączenie mocno nasączonego alkoholem makowego biszkoptu z masami – z budyniu czekoladowego z dodatkiem powideł i suszonej śliwki oraz musu czekoladowo-śmietanowego.

_DSC8565_preview

Mamy nadzieję, że któryś z nowopowstałych tortów przypadnie Państwu szczególnie do gustu i że – być może – stanie się tradycją delektowanie nim w tym pięknym, bożonarodzeniowym czasie.

Ze swojej strony życzymy Państwu dobrych, spokojnych świąt, wielu smaków i aromatów – tych tradycyjnych i tych, które dopiero odkryjecie.

DSC_1157

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>