chleb pełne ziarno

Zdrowe chleby

Aby chleb nie szkodził naszemu organizmowi, musi przede wszystkim nie zawierać konserwantów, polepszaczy smaku i w swoim składzie mieć jak najmniej nieprzetworzonej mąki, a taka występuje w postaci całych ziaren. Oczywiście trudno byłoby nam rozgryźć ziarna i dla takich celów są one specjalnie preparowane, a część mąki, jakiej się używa do wypieku pochodzi z pełnego przemiału. W ten sposób w chlebie zostają zachowane witaminy i mikroelementy, które organizm może wchłaniać dla swojego  dobra.

zdrowe chleby

Spora część naszych chlebów jest przygotowywana na zakwasie, gdyż  jest on naturalną substancją spulchniającą, której użycie powoduje lepsze przyswajanie mikroelementów z mąki z pełnego przemiału. Mąka razowa jest wyżej ceniona przez dietetyków niż biała, ponieważ ma w swoim  składzie mikroelementy, takie jak żelazo, cynk, mangan, wapń, magnez. Zawiera też kwas fitynowy, który tworzy z nimi nierozpuszczalne sole, co powoduje, że mikroelementy te są słabo przyswajalne.  I w tej sytuacji pomoże nam zakwas, bo bakterie mlekowe, które się w nim tworzą, powodują rozkład kwasu fitynowego, dzięki czemu wzrasta wchłanialność pierwiastków.

Zapraszamy do wypróbowania naszych chlebów, które ze względu na skład, dużą zawartość ziaren, mąki z pełnego przemiału i zakwas, śmiało można nazwać chlebami dla zdrowia, a nawet chlebami dla dbających o swą wagę. Szczególnie godny polecenia jest tutaj chleb z niskim indeksem glikemicznym, poziom wzrostu insuliny po jego spożyciu jest na tyle niski, że mogą go spożywać osoby chore na cukrzycę, więcej tutaj.

Dla lepszej orientacji w składzie chlebów podałam, co zawierają, ale dokładna specyfikacja jest dostępna w sklepach w postaci kart produktu.

Chleb „Pełne ziarno” – na zakwasie

chleb pełne ziarno

Zawiera płatki owsiane, nasiona słonecznika, płatki orkiszowe, siemię lniane, nasiona dyni, sezamu, żyta, kiełki pszenicy, słód jęczmienny. Nasiona i ziarna są łatwo przyswajalne dzięki specjalnej obróbce, pozwalającej na połączenie ziaren w bochen chleba. Minimalna ilość mąki została użyta tylko do przygotowania zakwasu. „Pełne ziarno” jest chlebem o wysokiej zawartości błonnika i białka, co sprawia, że  jest szczególnie odpowiedni dla osób dbających o linię, zdrowe odżywianie oraz dla sportowców.

Wartość energetyczna w 100 g chleba wynosi 1027 kJ/245 kcal.

Istnieje możliwość zakupu pojedynczych kromek.

Chleb orkiszowy pełnoziarnisty – na zakwasie

chleb orkiszowy pelnoziarnisty

Chleb z mąki orkiszowej z pełnego przemiału i płatków orkiszowych, wzbogacony nasionami słonecznika, płatkami ziemniaczanymi. Dzięki wydłużonej technologii wypieku zachowuje długo świeżość.

Wartość energetyczna w 100 g chleba wynosi 1163 kJ/278 kcal.

Istnieje możliwość zakupu pojedynczych kromek.

Chleb wieloziarnisty – na zakwasie

chleb wieloziarnisty

Chleb pszenno-razowy, na zakwasie własnej produkcji z dodatkiem płatków ziemniaczanych oraz dużą ilością ziaren dyni i słonecznika, słodu jęczmiennego. Dzięki wydłużonej technologii wypieku zachowuje długo świeżość.

Wartość energetyczna w 100 g chleba wynosi 1338 kJ/320 kcal.

Istnieje możliwość zakupu pojedynczych kromek.

Chleb żytni w 100% –  na zakwasie

chleb-zytni na zakwasie

Zawiera jedynie mąkę żytnią i słód jęczmienny. Dzięki wydłużonej technologii wypieku zachowuje długo świeżość.

Wartość energetyczna w 100 g chleba wynosi 961 kJ/230 kcal.

Istnieje możliwość zakupu pojedynczych kromek.

Chleb z niskim indeksem glikemicznym – na zakwasie

chleb-z-niskim-indeksem-glikiemicznym-

Jest szczególnie polecany dla osób odchudzających się i chorych na cukrzycę. Zawiera mąkę orkiszową z pełnego przemiału oraz skrobię kukurydzianą, żytnią. Chleb z zasady ma wysoki poziom IG, ale nam udało się stworzyć taki, którego poziom jest na tyle niski, że kwalifikuje się dla osób chorych na cukrzycę i dbających o swoją wagę.  Został o nim napisany artykuł i przeprowadzone autorskie badanie poziomu insuliny po 45 minutach od spożycia. Więcej poczytasz tutaj.

Wartość energetyczna w 100 g chleba wynosi 1109 kJ/265 kcal.

Wiele chlebów można zakupić na kromki, co jest dobrym sposobem na sprawdzenie, czy odpowiada nam smak danego pieczywa, do czego zachęcamy. :)

Jeśli interesuje cię temat chleba i historia jego spożywania na świecie, zapraszam do artykułu tutaj.

Sieć naszych sklepów jest dostępna tutaj.

budynek bagietki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>