zdrowie w jabłku

Zdrowie w jabłku

Jabłka nieodmiennie kojarzą nam się z polskim terenem, tymczasem drzewo to pochodzi z Azji środkowej, skąd w dzikich gatunkach wyruszyło, by rozsiewać się w Europie. W Turcji odkryto w trakcie wykopalisk skamieniałe jabłka, których wiek szacuje się na 6500 lat. I tak od tysięcy lat zdobywa swym smakiem nasze podniebienia.

jabłko

Obecnie możesz wybierać spośród 10 000 odmian, oczywiście plantatorzy ograniczają swoje uprawy do kilkudziesięciu gatunków, w zależności od warunków klimatycznych i gleby. Niezależnie od odmiany każde jabłko posiada te same, nieocenione wartości zdrowotne.

  • Największym dobrodziejstwem jest błonnik w postaci pektyn, którego ogromna ilość znajduje się w skórce i gnieździe nasiennym. Pektyna działa korzystnie dla osób, które dbają o linię, gdyż pęcznieje w żołądku i daje uczucie sytości, wymiata też resztki pokarmowe i szkodliwe produkty przemiany materii, zapobiegając ich fermentacji w jelitach, pobudza perystaltykę jelit. Ponadto wykazuje działanie przeczyszczające i regulujące florę pokarmową w jelicie grubym, wiąże wolne rodniki (sprzyjają starzeniu się organizmu), toksyny i metale ciężkie, po czym usuwa je z organizmu, hamuje rozwój wirusa typu A. Miąższ jabłkowy uspokaja też podrażnione błony śluzowe układu pokarmowego. Najwięcej pektyny jest w niedojrzałych jabłkach.
  • Jabłka zawierają potas i żelazo, które posiadają właściwości odkwaszające, co jest dobrą wiadomością dla ludzi spożywających sporo mięsa i produktów zbożowych. Potas korzystnie wpływa na serce, ułatwia wydalanie wody, obniża ciśnienie.
  • Jabłka zawierają polifenole, które korzystnie działają w profilaktyce chorób układu krążenia i chorób nowotworowych.
  • Magnez zawarty w jabłkach sprawia, że jesteśmy bardziej odporni na stres.
  • Zaleca się spożywanie jabłek przy zawrotach głowy i szumie w uszach.
  • Sok z jabłek użyty zewnętrznie łagodzi objawy egzemy i zapobiega stanom zapalnym.

DSC_0080

Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem własnej jabłoni i nie używasz oprysków, nie zapomnij też nazrywać wiosną liści jabłoni. Wywarem z nich możesz przemywać skórę ze stanem zapalnym, płukać włosy tłuste, bez połysku, z łupieżem, robić okłady na podrażnione oczy, obmywać rany i odleżyny, dodawać do kąpieli niemowląt, jeśli ich skóra wykazuje niekorzystne zmiany zapalne.

Oczywiście nie jesz jabłek nadgnitych – nawet ślad gnicia powoduje, że jabłko jest do wyrzucenia, grzyby pleśniowe są niewidoczne, ale znajdują się już w całym jabłku, nie pomoże wykrawanie.

Tyle dobra ma dla nas najbardziej popularny owoc w naszym kraju. W Anglii popularne jest powiedzenie:

„An apple a day keeps doctor away”

co w wolnym tłumaczeniu oznacza : „Jedno jabłko dziennie uchroni cię od wizyty u lekarza”.

Spożywanie jabłek w postaci słodkich wyrobów dodatkowo zapewni ci chwilę relaksu z najtańszym i jednocześnie najzdrowszym owocem. Zapraszamy cię serdecznie do naszych punktów sprzedaży – sprawdź, czy ciasta jabłkowe są rzeczywiście pyszne?

W ofercie mamy:

Jabłecznik

Jabłecznik

szarlotka

Szarlotka

Ciasto z jabłkiem

Ciasto z jabłkiem

Koperta z jabłkiem

Koperta z jabłkiem

tarta sezonowa z jabłkiem

Tarta sezonowa, teraz podawana z jabłkiem

Tarta jabłkowo - marcepanowa

Tarta jabłkowo- marcepanowa

Babeczka marcepanowa z jabłkiem

Babeczka marcepanowa z jabłkiem

 

 

Bibliografia:
1, 2, 3

 

 

2 myśli nt. „Zdrowie w jabłku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *