DSC_5163

Zrób swoją wuzetkę

Zajadamy się pysznymi ciastkami, które wymyślili cukiernicy Francji, Włoch, a niewiele osób wie, że słynna wuzetka pochodzi z Polski. To nasze rodzime ciastko na stałe weszło do menu kawiarni ponad 60 lat temu. Był to również i mój ulubiony wypiek, który zamawiałam w krakowskiej kawiarni w czasach młodości. Zawsze zachwycał mnie słodki, kremowy smak, przełamany kwaśną konfiturą. Wówczas nie zdawałam sobie sprawy z tego, że ciastko to wymyślili w latach 40-tych XX wieku warszawscy cukiernicy jako odpowiedź na konkurs Cechu Rzemiosł Spożywczych w Warszawie. Ciastko miało się stać symbolem stolicy. Wygrała właśnie W-Z i otrzymała nazwę na cześć nowopowstałej trasy W-Z (Wschód-Zachód), biało czarne pasy z ciasta czekoladowego i bitej śmietany mają to właśnie symbolizować. Jednak niektórzy uważają, że nazwa pochodzi od Warszawskich Zakładów Ciastkarskich. Swego czasu torciki sprzedawane były tylko przez zakłady WZC. Na początku lat 70-tych byli pracownicy WZC założyli swoje cukiernie i rozpowszechnili sprzedaż czekoladowych tortów na większą skalę.

Wuzetka jest symbolem życia kawiarnianego i pozostanie słodkością, którą chętnie zamawia się do kawy. Myślę, że decyduje o tym puchowe, nasączone ponczem ciasto czekoladowe, lekkość bitej śmietany i przełamanie słodyczy kwaśnością konfitury. Dla mnie na zawsze stała się symbolem życia licealnego, kiedy to z lubością zamawiałam brązowy torcik w krakowskim koktajlbarze. Możemy też sami upiec sobie czekoladowe ciastko i przełożyć je bitą śmietaną, przepisy na nie są ogólnie dostępne. My jednak proponujemy skrócić czas pracy i zakupienie gotowego biszkoptu czekoladowego, a w domu przełożenie go tylko warstwami śmietany i konfitury. Mniej pracy, a efekt taki sam. Dzielimy się więc z naszymi Klientami przepisem na W-Z, który można oczywiście modyfikować dla swoich potrzeb.

Przygotuj:

1 l śmietanki kremówki 36%

ok 10 łyżek cukru pudru

4 łyżeczki żelatyny

dżem z kwaśnych owoców, najlepszy z czarnej porzeczki

3 łyżeczki cukru rozpuszczone w ok 1 szklance gorącej wody

100 g deserowej czekolady

50 g mleka

50 g masła

Wykonaj:

Biszkopt przekrój na 3 części, spód nasącz wodą z cukrem.

Żelatynę rozpuść w 0,5 szklanki gorącej wody i ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Odłóż odrobinę ubitej śmietany do dekoracji. Do pozostałej śmietany dodaj ostudzoną, ale nadal płynną, żelatynę i ubijaj na jednolitą masę ze śmietaną.

Blat biszkoptu posmaruj dżemem, wyłóż część masy śmietanowej, przykryj drugim blatem. Lekko dociśnij i wyrównaj brzegi. Powtórz czynność na następnym blacie.

Mleko z masłem podgrzej, dodaj pokrojoną czekoladę, odczekaj, żeby się rozpuściła, wymieszaj. Lekko przestudź i jeszcze płynną polewę wyłóż na ciasto i równomiernie rozprowadź.

Gotowe ciasto włóż do lodówki na minimum dwie godziny. Przed podaniem  udekoruj kleksami bitej śmietany.

Mamy nadzieję, że polubisz własne przygotowywanie tortu W-Z. Czekoladowy biszkopt kupisz w sklepach Bagietki, w ofercie jest tutaj. A jeśli udoskonalisz nasz przepis, koniecznie podziel się innowacjami, to ciasto, które ma wiele odsłon i każdy cukiernik robi je na swój sposób. Może twój będzie odkrywczy? Życzymy ci tego i trzymamy kciuki za dobre pomysły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>