Tradycja spożywania maku

Jedne z najbardziej tradycyjnych ciast wigilijnych – makowce, to niezwykle udane połączenie smaków starosłowiańskich. Ciągle wraca na nasze stoły i to zwłaszcza w czasie świąt Bożego Narodzenia. Słowianie traktowali mak rytualnie, do łączności z zaświatami. Już wtedy znano jego właściwości usypiające i lekko halucynogenne. Silne wywary makowe sporządzano dla obrzędów związanych z kultem przodków, które również odbywały się w czasie świąt Bożego Narodzenia – wtedy zimowego przesilenia. W rejonach Kaszub Słowianie święto przypadające na koniec grudnia nazywali Gode. Mak był spożywany głównie w postaci utartych ziaren z miodem i orzechami, dzisiaj ta potrawa nazywa się kutia i jest już coraz rzadziej kultywowana. Równie rzadko, a wręcz niemożliwe jest spotkanie maku o właściwościach usypiających, gdyż odmiany te zostały wycofane z uprawy. Jednak nadal z uwielbieniem spożywamy mak w postaci makowców, makoserników, rolad. I dobrze, bo mak jest symbolem dobra i pomyślności, a połączony z miodem zapewnia szczęście i powodzenie życiowe, czego nie powinno zabraknąć w twoim domu.

DSC_1182-1024x678

Trzeba też wspomnieć o tym, że mak, a raczej olej wytarty w czasie mielenia maku ma właściwości lecznicze przy użyciu wewnętrznym i zewnętrznym. Kwasy zawarte w oleju makowym przeciwdziałają chorobom wieńcowym, miażdżycy, zmniejszają tendencję do wytwarzania się złogów żółciowych, poprawiają stan zdrowotny włosów i paznokci, łagodzą objawy trądziku i chorób skóry.

Można więc śmiało zabrać się za pieczenie makowca lub kupić ulubione ciasto, bo praca przy makowcach zajmuje jednak sporo czasu. A nasze makowce już się pieką.

makowiec

W ofercie Bagietki znajdziesz roladę makową, makosernik i makowiec. Zapraszamy serdecznie do sieci naszych sklepów po zakup wybranego ciasta, by tradycji stało się zadość i pomyślności nie zabrakło w twoim domu. 🙂 Sieć sklepów klik.

Makowiec to duża ilość masy makowej na cieście kruchym.

makowiec

Rolada to delikatne, cieniutkie ciasto drożdżowe zawinięte z makiem. Możesz je podawać również na ciepło.

strudel z makiem

Makosernik to jedno z ciekawszych połączeń – drobno mielonego sera i masy makowej, całość polana lukrem – pysznie, słodko – tak, jak każe tradycja. 🙂

makosernik

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *