chleb pełne ziarno

Zdrowe chleby

Aby chleb nie szkodził naszemu organizmowi, musi przede wszystkim nie zawierać konserwantów, polepszaczy smaku i w swoim składzie mieć jak najmniej nieprzetworzonej mąki, a taka występuje w postaci całych ziaren. Oczywiście trudno byłoby nam rozgryźć ziarna i dla takich celów są one specjalnie preparowane, a część mąki, jakiej się używa do wypieku pochodzi z pełnego przemiału. W ten sposób w chlebie zostają zachowane witaminy i mikroelementy, które organizm może wchłaniać dla swojego  dobra.

zdrowe chleby

Spora część naszych chlebów jest przygotowywana na zakwasie, gdyż  jest on naturalną substancją spulchniającą, której użycie powoduje lepsze przyswajanie mikroelementów z mąki z pełnego przemiału. Mąka razowa jest wyżej ceniona przez dietetyków niż biała, ponieważ ma w swoim  składzie mikroelementy, takie jak żelazo, cynk, mangan, wapń, magnez. Zawiera też kwas fitynowy, który tworzy z nimi nierozpuszczalne sole, co powoduje, że mikroelementy te są słabo przyswajalne.  I w tej sytuacji pomoże nam zakwas, bo bakterie mlekowe, które się w nim tworzą, powodują rozkład kwasu fitynowego, dzięki czemu wzrasta wchłanialność pierwiastków.

Zapraszamy do wypróbowania naszych chlebów, które ze względu na skład, dużą zawartość ziaren, mąki z pełnego przemiału i zakwas, śmiało można nazwać chlebami dla zdrowia, a nawet chlebami dla dbających o swą wagę. Szczególnie godny polecenia jest tutaj chleb z niskim indeksem glikemicznym, poziom wzrostu insuliny po jego spożyciu jest na tyle niski, że mogą go spożywać osoby chore na cukrzycę, więcej tutaj.

Dla lepszej orientacji w składzie chlebów podałam, co zawierają, ale dokładna specyfikacja jest dostępna w sklepach w postaci kart produktu.

Chleb „Pełne ziarno” – na zakwasie

chleb pełne ziarno

Zawiera płatki owsiane, nasiona słonecznika, płatki orkiszowe, siemię lniane, nasiona dyni, sezamu, żyta, kiełki pszenicy, słód jęczmienny. Nasiona i ziarna są łatwo przyswajalne dzięki specjalnej obróbce, pozwalającej na połączenie ziaren w bochen chleba. Minimalna ilość mąki została użyta tylko do przygotowania zakwasu. „Pełne ziarno” jest chlebem o wysokiej zawartości błonnika i białka, co sprawia, że  jest szczególnie odpowiedni dla osób dbających o linię, zdrowe odżywianie oraz dla sportowców.

Wartość energetyczna w 100 g chleba wynosi 1027 kJ/245 kcal.

Istnieje możliwość zakupu pojedynczych kromek.

Chleb orkiszowy pełnoziarnisty – na zakwasie

chleb orkiszowy pelnoziarnisty

Chleb z mąki orkiszowej z pełnego przemiału i płatków orkiszowych, wzbogacony nasionami słonecznika, płatkami ziemniaczanymi. Dzięki wydłużonej technologii wypieku zachowuje długo świeżość.

Wartość energetyczna w 100 g chleba wynosi 1163 kJ/278 kcal.

Istnieje możliwość zakupu pojedynczych kromek.

Chleb wieloziarnisty – na zakwasie

chleb wieloziarnisty

Chleb pszenno-razowy, na zakwasie własnej produkcji z dodatkiem płatków ziemniaczanych oraz dużą ilością ziaren dyni i słonecznika, słodu jęczmiennego. Dzięki wydłużonej technologii wypieku zachowuje długo świeżość.

Wartość energetyczna w 100 g chleba wynosi 1338 kJ/320 kcal.

Istnieje możliwość zakupu pojedynczych kromek.

Chleb żytni w 100% –  na zakwasie

chleb-zytni na zakwasie

Zawiera jedynie mąkę żytnią i słód jęczmienny. Dzięki wydłużonej technologii wypieku zachowuje długo świeżość.

Wartość energetyczna w 100 g chleba wynosi 961 kJ/230 kcal.

Istnieje możliwość zakupu pojedynczych kromek.

Chleb z niskim indeksem glikemicznym – na zakwasie

chleb-z-niskim-indeksem-glikiemicznym-

Jest szczególnie polecany dla osób odchudzających się i chorych na cukrzycę. Zawiera mąkę orkiszową z pełnego przemiału oraz skrobię kukurydzianą, żytnią. Chleb z zasady ma wysoki poziom IG, ale nam udało się stworzyć taki, którego poziom jest na tyle niski, że kwalifikuje się dla osób chorych na cukrzycę i dbających o swoją wagę.  Został o nim napisany artykuł i przeprowadzone autorskie badanie poziomu insuliny po 45 minutach od spożycia. Więcej poczytasz tutaj.

Wartość energetyczna w 100 g chleba wynosi 1109 kJ/265 kcal.

Wiele chlebów można zakupić na kromki, co jest dobrym sposobem na sprawdzenie, czy odpowiada nam smak danego pieczywa, do czego zachęcamy. 🙂

Jeśli interesuje cię temat chleba i historia jego spożywania na świecie, zapraszam do artykułu tutaj.

Sieć naszych sklepów jest dostępna tutaj.

budynek bagietki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *